Welkom in ons ThuisMuseum! Op deze pagina verzamelen we opdrachten die je vanuit huis of school kunt doen. Wist je dat het ook mogelijk is om samen te werken met het museum? Je krijgt dan een lespakket aangeleverd op school. Op deze manier maak je coronaproof kennis met ons museum. Voor meer info: mail naar info@museumcoevorden.nl.

Erfgoedtools
Stedelijk Museum heeft verschillende spellen ontwikkeld via Erfgoedtools: een memoryspel en een groot koppelspel. Deze zijn gratis te gebruiken en kun je ook thuis spelen.

Memoryspel Stedelijk Museum Coevorden
Koppelspel Stedelijk Museum Coevorden

Doe-boek
Speciaal voor kinderen van 4-12 jaar hebben we tijdens de eerste lockdown een doe-boek gemaakt, vol met weetjes, tekeningen en opdrachten die aansluiten bij de onderwerpen in het museum. Het boekje kun je gratis downloaden via deze link.

Lespakket op maat 
Wil je in de klas aandacht besteden aan het museum, de geschiedenis van Coevorden, een bepaalde kunstenaar, erfgoed of iets anders dat past bij Stedelijk Museum Coevorden? Neemt contact met ons op via info@museumcoevorden.nl. Je ontvangt tegen een kleine bijdrage een lespakket of gastles op maat (geheel coronaproof).

Tijdreizen! YouTube van Stedelijk Museum Coevorden 
We hebben ons eigen kanaal op YouTube! We gaan aan de slag met het maken van toffe workshops en rondleidingen. Om af te trappen hebben we in samenwerking met Jur Wiersema een toffe video gemaakt. 

Er bestaat een eeuwenoude legende over Coevorden. Ergens in de stad zou namelijk een tijdmachine gevestigd zijn. Hiermee kunnen mensen uit het verleden naar het heden reizen. Door de jaren heen is de legende door veel mensen vergeten, slechts een paar mensen van het museum weten van het bestaan van deze legende. Als Henk, Wiesje en Jolanda aan het werk zijn in het museum, gebeurt er iets vreemds…zou de legende dan toch waar zijn?

ThuisMuseum: vlog door Jip Heijmerink van My Daily Shot Of Culture
Bekijk hier de video van ThuisMuseum


Jip van ThuisMuseum met gastvrouw Jessie in Stedelijk Museum Coevorden.

Uit de Coevorder Courant…
Vanwege de sluiting van het museum  konden we geen bezoekers ontvangen. Omdat we toch heel graag mensen wilden betrekken bij alles wat er in het museum te doen en te zien is, hebben we acht maal een advertentiepagina geplaatst in de Coevorder Courant. De pagina ‘quarantainevermaak’ staat boordevol informatie en nieuws voor de geïnteresseerde lezer en biedt daarnaast ook puzzels, opdrachten en spelletjes voor kinderen. Klik op de datum om de betreffende editie te bekijken. 

Quarantainevermaak 19 januari 2021
De allereerste ‘quarantainevermaak’ in de Coevorder Courant. Waar komt de naam ‘Coevorden’ eigenlijk vandaan? We vertellen je alles over het verhaal achter de naam van deze vestingstad. Daarnaast is er voor kinderen veel leuks te doen: een echte archeologieopdracht om thuis te maken en een doolhof. Help jij museumdirecteur Stefanie het verloren collectiestuk te vinden?

Quarantainevermaak 26 januari 2021
We besteden aandacht aan de tijdelijke tentoonstelling ‘IJzerkoekenijzer by Hans Muller’. Kunstenaar en componist Hans Muller maakte al twee kunstwerken, te zien bij station Coevorden, waarbij hij het roerige verleden van de vestingstad combineert met hedendaagse kunst. In het kader van het IJzerkoekenoproer in Coevorden maakte hij een IJzerkoekenijzer. Ook zijn in de tentoonstelling schetsen en voorstudies te zien. Voor kinderen zijn er opdrachten passend bij de tentoonstelling: maak je eigen #schilfie en los de woordzoeker op.

Quarantainevermaak 2 februari 2021
We besteden aandacht aan de tentoonstelling ‘Licht uit, spot aan!’. Maak kennis met ‘hoffotograaf’ Rudi Huisman, wiens portretten te zien zijn in de tentoonstelling. Kinderen kunnen thuis aan de slag met het maken van een eigen camera obscura.

Quarantainevermaak 9 februari 2021
We blikken vooruit: wat is er straks te zien in Stedelijk Museum Coevorden? We vertellen je alles over De Drie Podargisten, die lang geleden een bezoek brachten aan Coevorden. Er is nieuws over de ArcheoHotspot en er zijn nieuwe producten in de museumwinkel. Help jij museumdirecteur Stefanie de klok te vinden?

Quarantainevermaak 16 februari 2021
In deze editie vertellen we je alles over het Cultuurhistorisch paviljoen en ArcheoHotspot Coevorden: wat kun je er eigenlijk doen? Voor kinderen is er een passende opdracht omtrent archeologie. Maak de tekening, stuur ‘m op en ontvang een archeologiediploma.

Quarantainevermaak 23 februari 2021
Deze editie staat volledig in het teken van Internationale Vrouwendag. Bekijk welke activiteiten het museum (mede) organiseert en maak een bijzondere sterke vrouwen ketting voor een echte sterke vrouw.

Quarantainevermaak 2 maart 2021
Waarom heet Coevorden ook wel Ganzenstad? Waar komt die naam vandaan en wat weten we eigenlijk van Ganzen Geesje? Voor kinderen is er een kleurplaat en een zoekplaatje passend bij het thema ‘Ganzenstad’.
Bijlage: tekeningganzenhoedster

Quarantainevermaak 9 maart 2021
We laten je graag kennis maken met onze stagiair Yannick Habing. Hij vertelt over zijn onderzoek en zijn favoriete collectiestuk uit het museum. Daarnaast is er voor kinderen een doolhof en informatie over een (coronaproof) workshop door Pip en Zip.