openingstijden: di t/m za 09.30-17.00 uur en zo 12.00-17.00 uur

Opening Cultuurhistorisch paviljoen Weeshuisweide

Sinds een aantal weken is de bouw van het Cultuurhistorisch paviljoen op de Weeshuisweide in volle gang. Op zondagavond 14 juli is om 19:00 de feestelijke publieke opening én onthulling van de naam van het paviljoen. Het paviljoen is ontworpen door kunstenaar Michel Velt en wordt uitgevoerd door kunstenaar Tom Dijkstra.

Programma:
19:00: Inloop met ontvangst Schutterij van Koeverden
19:10: Welkomstwoord directeur Stedelijk Museum Coevorden, Stefanie Ottens
19:15: Toelichting landelijk projectcoördinator ArcheoHotspots, Marjolein Woltering
19:20: Opening door wethouder Jan Zwiers en naamonthulling
19:30-21:00: Kostuumshow ‘1000 jaar mode’ door Stichting Oud-Oranje
20:30-21:00: Fotomoment

Vanuit de Toekomstvisie centrum Coevorden en Bouwen aan historie was er de wens om, behalve de Weeshuisweide in te zetten als evenemententerrein (waarvan de opening 21 juni jl. plaatsvond), ook historie een plek te geven. Het Stedelijk Museum Coevorden is vanuit de projectgroep Weeshuisweide gevraagd om inhoud en vorm te geven aan het tijdelijke paviljoen. Het paviljoen zal ongeveer drie jaar blijven staan. Het Cultuurhistorisch Paviljoen is in eerste instantie een ontmoetingsplek waar bezoekers op een laagdrempelige manier met archeologie en de geschiedenis van Coevorden in contact komen. Het paviljoen is dan ook gratis toegankelijk en zal op vaste tijden geopend zijn. Behalve een tentoonstellingsruimte in de vorm van een BELEEFdepot, komt er een ArcheoHotspot in het paviljoen.

ArcheoHotspots zijn gevestigd door heel Nederland en is een initiatief van het Allard Pierson Museum. Het zijn plekken waar je zelf kennis kan maken met archeologie. Je kan er gratis binnenlopen en meehelpen met (de uitwerking van) archeologisch onderzoek. Zo kunnen bezoekers op sommige plekken materiaal uit opgravingen sorteren of meehelpen puzzelen met scherven uit bijvoorbeeld een beerput. De bezoekers komen letterlijk in contact met het verleden. Op veel plekken is er ook ruimte om eigen vondsten te laten onderzoeken, vragen te stellen of mee te doen aan activiteiten. Coevorden is met deze ArcheoHotspot de eerste in Noord-Nederland. Vanuit het Noordelijk Archeologisch Depot in Nuis ontvangen we archeologische vondsten waar de vrijwilligers mee aan de slag gaan.

De buitenste torens van het paviljoen worden ook benut. Schutterij van Koeverden gaat één van de torens als uitvalsbasis gebruiken ter informatie en educatie. In de andere toren kunnen kinderen zich verkleden als ridder of jonkvrouw en voor het kasteel of het paviljoen op de foto.

Tijdens de opening worden bezoekers ontvangen door de Schutterij van Koeverden en worden er middeleeuwse welkomstdrankjes en hapjes uitgedeeld door Eetvermaeck. Ook Café Candia en Feyen zullen de bezoekers tijdens de opening voorzien van diverse drankjes.

Na een welkomstwoord van museumdirecteur Stefanie Ottens, geven wethouder Jan Zwiers en Marjolein Woltering, projectcoördinator van de landelijke organisatie ArcheoHotspots, een openingswoord. De wethouder zal samen met de winnaar van de namenwedstrijd, de naam van het paviljoen onthullen. Vervolgens kan iedereen genieten van de ‘Kostuumshow 1000 jaar mode’ die gegeven wordt door Stichting Oud-Oranje, bekend van het poppenhuis in het Drents Museum en grote historische kostuumshows bij Paleis het Loo.

De realisatie en de opening van het paviljoen zijn mede mogelijk gemaakt door Provincie Drenthe, Bouwen aan historie, gemeente Coevorden, Centrummanagement, Domesta, Stedelijk Museum Coevorden, ArcheoHotspots, Fonds voor Cultuurparticipatie, Mondriaan Fonds, Feyen Groothandel BV, Café Candia, Eetvermaeck, Keen Theatertechniek, Schutterij van Koeverden, Stichting Garnizoensdagen Coevorden, Stichting Oud-Oranje, Noordelijk Archeologisch Depot in Nuis en alle betrokken vrijwilligers.

Bouwen aan Historie
Coevorden werkt aan een uitnodigende binnenstad waar inwoners en bezoekers kunnen genieten van historie, water en gezelligheid en waar het fijn wonen is. Bouwen aan historie is een samenwerking tussen Centrummanagement, gemeente en Domesta, waarbij vele ondernemers, organisaties en inwoners betrokken zijn.

 

Afb. ontwerp Cultuurhistorisch paviljoen Michel Velt met bewerking voor flyer door Patrick Belgers, Trillend Huis.