Voor verschillende schoolniveaus, leeftijden en vakken heeft het museum rondleidingen, workshops en individuele opdrachten ter beschikking. Zowel bij de vaste collectie als bij tijdelijke tentoonstellingen. Het aanbod wordt regelmatig aangepast en uitgebreid.

Entree leerlingen
De entree voor leerlingen in groepsverband is € 4,50 per leerling.
Tegen de vermelde meerprijs kunt u onderstaande pakketten bijboeken.

Lespakketten 
Het museum beschikt over 3 lespakketten voor het basisonderwijs (groep 3/4, 5/6 en 7/8).  Ieder pakket bevat een voorbereidende les op school, een les in het museum en een reflectieles op school en heeft een eigen thema dat aansluit op het curriculum van het onderwijs. In het museum gaan de leerlingen actief aan de slag met het thema en de collectie van het museum. Omdat aansluiting op het onderwijs heel belangrijk is hebben we de provinciale educatieve werkgroep gevraagd met ons mee te lezen tijdens de ontwikkeling.
Duur: 1-2 uur
Kosten: € 2,50 per leerling, excl. entree museum

Rondleidingen 
Bezoek het museum onder begeleiding van één van onze museumdocenten en leer alles over het verhaal van Coevorden. Tijdens de interactieve rondleiding krijgen de leerlingen kleine opdrachten waarmee zij zelf op ontdekkingstocht gaan door het museum.
Duur: 1-2 uur
Kosten: € 2,50 per leerling, excl. entree museum

ArcheoLAB 
In het ArcheoLAB ontdekt u samen met uw leerlingen (onder begeleiding van een museumdocent) het verhaal van diverse archeologische objecten uit de museumcollectie. Wat is het? Hoe oud is het? Waar werd het voor gebruikt? En door wie?
Duur: 1-2 uur
Kosten: € 2,50 per leerling, excl. entree museum.

Verhalenboek 
Benieuwd naar de verhalen achter de collectie? Martine Letterie schreef voor het museum drie verhalen over historische figuren  uit de geschiedenis van Coevorden. Aan de hand van hun verhaal, puzzels en raadsels worden kinderen op een leuke manier door de presentatie heen geleid.
Duur: 1 uur
Kosten: € 2,00 per leerling, excl. entree museum.

Kasteel Les
In het programma staat het leven in en om het kasteel in de Middeleeuwen centraal. De leerlingen maken kennis met het kasteel van Coevorden en het kasteelleven. Hoe zag het kasteel van Coevorden eruit? Waarom werd het gebouwd? Wie leefden er allemaal op kasteel en hoe zag het leven van deze mensen eruit? Wat aten en dronken mensen in de middeleeuwen? Het programma bestaat uit een les op school gegeven door een museumdocent, a.d.h.v. en diapresentatie.
Eventueel kunnen scholen (tegen bijbetaling van € 3,50) een extra rondleiding in het kasteel boeken in overleg met het museum.
Duur: 1 uur
Kosten Kasteel Les: € 3,50 per leerling, excl. excursie museum.

Het Archeologieproject
Bij het Stedelijk Museum Coevorden kunt u in samenwerking met het museum deelnemen aan een groot educatief project waarin leerlingen van verschillende klassen, 4-5 weken onder begeleiding van museumvrijwilligers, aan de slag gaan met verschillende thema’s.

Het project bestaat uit:

  • Lesmateriaal voor docenten voor de eerste 2 dagen.
  • Per klas drie lesmiddagen met een thema: Archeologie, Koken, Vrije tijd of Het Kasteel.
  • Een keer per week, per klas een praktijkmiddag (o.a. koken bij een restaurant, rondleiding in het museum of het kasteel en historische kinderspelen).
  • Laatste week: inrichten per klas, van een eigen museum op school: thema ‘Je eigen museum’.

Voor meer (prijs)informatie over dit project kunt u contact opnemen met: info@museumcoevorden.nl

Lespakketten op maat 
Is er een bepaald thema dat u wilt behandelen? Of heeft u andere speciale wensen? Wij gaan graag met u in gesprek voor een lespakket op maat.