openingstijden: di t/m za 09.30-17.00 uur en zo 12.00-17.00 uur

Nu te zien

Tentoonstelling ‘Helden van Coevorden’ 9 april t/m 25 september 2022
Maak kennis met de (on)bekende Helden van Coevorden: Meijndert van der Thijnen en Carl Rabenhaupt. In tegenstelling tot militair commandant Carl Rabenhaupt, is Meijndert van der Thijnen als schoolmeester en koster van Coevorden relatief onbekend. En dat terwijl deze slimme schoolmeester en koster een belangrijke rol speelde bij de bevrijding van Coevorden in het rampjaar (1672).

Coevorden was destijds (in 1672) in handen van de Bisschop van Münster (ook bekend als Bommen Berend). De bisschop werd ‘Bommen Berend’ genoemd omdat hij Coevorden aanviel met een nieuw soort brandbommen. Binnen korte tijd kon de bisschop op deze manier Coevorden in zijn macht krijgen. Dankzij een slimme list, bedacht door Meijndert van der Thijnen, kon het leger van Carl Rabenhaupt de stad Coevorden binnen korte tijd weer veroveren. Doordat Meijndert ‘slechts’ schoolmeester en koster was, is zijn sleutelrol binnen het ontzet van Coevorden niet of nauwelijks benoemd in boeken.

De tentoonstelling is een ode aan deze bijzondere man – en vele andere (Coevordense) Helden. Daarnaast stellen we in de tentoonstelling een vraag aan iedere bezoeker: wie is jouw held?

Kunstwedstrijd
Een echte held verdient een gezicht. Dat was de gedachte achter de kunstwedstrijd ‘Wie is Meijndert?!’ van het Stedelijk Museum Coevorden. Ondanks dat hij dé held van Coevorden was, weten we helemaal niet hoe Meijndert van der Thijnen eruit heeft gezien. Dit in tegenstelling tot zijn mede-held, generaal carl Rabenhaupt, van wie diverse portretten zijn gemaakt.

Kunstenaars uit Drenthe en Groningen werden opgeroepen om een schets met motivatie in te zenden voor een beeltenis van Meijndert van der Thijnen. Kunstenares Diane Brodie uit Blauwestad stuurde de meest overtuigende schets en motivatie in en mocht het kunstwerk vervaardigen. Haar afbeelding van Meijndert van der Thijnen komt overeen met de manier waarop mensen vroeger werden afgebeeld. Daarnaast bevat haar werk historische verwijzingen. Het werk van Diane Brodie is te zien in de tentoonstelling.

Afbeelding: deel van het portret van Meijndert van der Thijnen door Diane Brodie, collectie Stedelijk Museum Coevorden 

In het verleden zijn slechts twee beeltenissen van enig naam gemaakt: het herdenkingsmonument in het Van Heutszpark in Coevorden en het schilderij ‘De verrassing van Coevorden door Van Thienen 1672‘ van August Allebé (collectie Amsterdam Museum). Het schilderij van August Allebé is ook te zien in de tentoonstelling ‘Helden van Coevorden’. Het museum is dankbaar dat het werk van Allebé als bruikleen van het Amsterdam Museum onderdeel uitmaakt van de tentoonstelling.

Afbeelding: ‘De verrassing van Coevorden door Van Thienen 1672‘, August Allebé (collectie Amsterdam Museum).

Uitgelicht

 

Afbeelding: Dorothea Recke (links), weduwe van Rabenhaupt en Carl Rabenhaupt (rechts), privébezit van Familie Von Gemmingen. Beide werken zijn te zien in de tentoonstelling. 

Afbeelding: uitnodiging voor de opening van de tentoonstelling 

Uitgelichte afbeelding: ‘De verrassing van Coevorden door Van Thienen 1672‘, August Allebé (collectie Amsterdam Museum).