openingstijden: di t/m za 09.30-17.00 uur en zo 12.00-17.00 uur

Capitulatie van Coevorden herdacht

Zondag 10 juli werd een kanonschot afgeschoten op de Weeshuisweide ter nagedachtenis aan de capitulatie van Coevorden in 1672. De stad Coevorden werd destijds aangevallen door de bisschop van Münster (Bommen Berend). Stichting Garnizoensstad Vesting Coevorden noemt het kanonschot ook het startschot voor allerlei activiteiten die in het kader van het 350- jarig ontzet worden georganiseerd.

Ook schoolmeester en koster Meijndert van der Thijnen was aanwezig. Hij sprak het volk toe over de situatie in 1672 en hoe hij dit destijds beleefde. Wethouder Bea Meppelink- de Jager sprak namens de gemeente Coevorden. Daarnaast waren er vele andere mensen betrokken: een historisch koperquintet, bestaande uit muzikanten van De Breibergers uit Dalerpeel, de Schutterij van Koeverde, vertegenwoordigers van Exercitiepeloton Bourtange en de miss en mini-miss Ganzenhoedster en mister Ganzenhoeder. 

We herdenken het Rampjaar (1672) en de gebeurtenissen omdat ze precies 350 jaar geleden plaatsvonden. Coevorden capituleerde op 12 juli 1672. Een capitulatie is een overgave/inname door de vijand. Deze werd destijds ‘ondertekend’, waarmee een stad zich overgaf.

Tentoonstellingen in Stedelijk Museum Coevorden: ‘Helden van Coevorden’ t/m 25 september 2022 en ‘De vesting heroverd! 350- jarig ontzet van Coevorden’ start vanaf 8 oktober 2022.

In een tweeluik van tentoonstellingen nemen we je mee op reis door het rampjaar: wie waren de (on)bekende Coevordense helden en wat gebeurde er in Coevorden tijdens (en kort na) het rampjaar?

In 1672 is Nederland met iedereen in oorlog. Het volk was redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos. De bisschop van Münster, Bernhard von Galen, grijpt zijn kans om het oosten van Nederland te veroveren. Hij krijgt zelfs de bijnaam ‘Bommen Berend’ omdat hij een nieuw soort brandbommen gebruikt. Na veroveringen in Overijssel maakt het bisschoppelijke leger opmars naar Coevorden, de toegangspoort tot het Noorden van Nederland. In korte tijd is vestingstad Coevorden veroverd, maar de Coevordense bevolking laten hun stad niet zomaar innemen…

Afbeeldingen: startschot van het Rampjaar in Coevorden