Medio 2019 realiseert het museum vanuit de werkgroep Weeshuisweide in opdracht van de gemeente een tijdelijke cultuurhistorisch paviljoen. Het paviljoen zal voor twee tot drie jaar op deze unieke historische locatie in het centrum van Coevorden komen te staan. Het paviljoen is ontworpen door kunstenaar Michel Velt.

In dit paviljoen komen de volgende thema’s aan bod:
– BELEEFdepot
– ArcheoHotspot
– Ridders en Jonkvrouwen
– Stichting Garnizoensdagen Coevorden

Informatie over ArcheoHotspot
ArcheoHotspots zijn gevestigd door heel Nederland en is een initiatief van het Allard Pierson Museum. Het zijn plekken waar je zelf kennis kan maken met archeologie. Je kan er gratis binnenlopen en meehelpen met (de uitwerking van) archeologisch onderzoek. Zo kunnen bezoekers op sommige plekken materiaal uit opgravingen sorteren of meehelpen puzzelen met scherven uit bijvoorbeeld een beerput. De bezoekers komen letterlijk in contact met het verleden. Op veel plekken is er ook ruimte om eigen vondsten te laten onderzoeken, vragen te stellen of mee te doen aan activiteiten.

Ook het Stedelijk Museum Coevorden is begonnen met de realisatie van een ArcheoHotspot. We zijn daarmee de eerste in Noord-Nederland. Vanuit het Noordelijk Archeologisch Depot in Nuis ontvangen we archeologische vondsten waar de vrijwilligers mee aan de slag gaan. We streven ernaar om op regelmatige tijden open te zijn. Daarvoor zijn we op zoek naar vrijwilligers die het leuk vinden om bezig te zijn met archeologische objecten en het informeren van bezoekers. Iedereen met een voorliefde voor archeologie en geschiedenis kan amateurarcheoloog worden en meehelpen in de ArcheoHotspot. Amateurarcheologen krijgen daarnaast twee cursussen via de landelijke organisatie van ArcheoHotspots.

Voor meer informatie kan je contact opnemen via: paviljoen@museumcoevorden.nl

Nieuwsgierig naar ArcheoHotspots? Kijk dan op www.archeohotspots.nl

Openingstijden
In verband met de huidige situatie rondom het coronavirus is ArcheoHotspot helaas tijdelijk gesloten. We hebben de ArcheoHotspot verbouwd tot tentoonstellingsruimte. Van de buitenkant zijn er twee aangepaste, korte varianten op de twee geannuleerde tentoonstellingen ”Coevorden 75 jaar bevrijd” en ”Keramiek langs de grachten: verwerkte bodemvondsten door ArcheoHotspot Coevorden” te zien. Ook zijn er nog enige objecten uit de ArcheoHotspot te bezichtigen van de buitenkant.

Afbeeldingen: verschillende foto’s ArcheoHotspot Coevorden. Foto’s gemaakt door: Jur Wiersema.