23 september 2017 t/m 1 april 2018 ‘Frits Meppelink: De Tekenaar’
Vanaf 23 september 2017 organiseert het Stedelijk Museum Coevorden de tentoonstelling ‘Frits Meppelink: De Tekenaar.’ Vanuit een particuliere collectie is een verzameling tekeningen ter beschikking gesteld voor een tentoonstelling over deze bekende Coeverse kunstenaar. De tentoonstelling is ingedeeld aan de hand van een aantal genres zoals portretten, landschappen en natuur, gebouwen en stadsgezichten, studies en religieuze voorstellingen.

23 september 2017 t/m 23 september 2018 ‘Het Landrecht van Drenthe van 1412’
In samenwerking met het Drents Archief en het Drents Museum wordt er aandacht besteed aan het Drentse Landrecht uit 1412. Dit document, dat gezien wordt als het oudste grondwet van Drenthe, wordt momenteel gerestaureerd door het Drents Archief en zal vanaf medio september 2017 te zien zijn in het Drents Museum. Het Stedelijk Museum Coevorden toont een reproductie van dit document samen met diverse archeologische vondsten uit deze onvreedzame periode. De objecten komen uit de eigen collectie van het museum en zijn aangevuld met stukken uit het Noordelijk Archeologisch Depot in Nuis.

7 oktober 2017 t/m 21 januari 2018 ‘Voorwerpen met een verleden’
In de nacht van 2 op 3 oktober 1942, werden joodse Coevordenaren onder Nederlandse politiebegeleiding afgevoerd door de Duitse bezetters naar Westerbork. Bijna een kwart van de oorspronkelijke Coeverse inwoners was joods van origine. In oktober 2017 is het 75 jaar geleden dat deze verschrikkelijke deportatie plaatsvond. Daarom herdenkt het Stedelijk Museum Coevorden samen met de Stichting Synagoge van Coevorden en andere (cultuur)historische instellingen, in de maand oktober 2017 deze gebeurtenis. Naar aanleiding hiervan is de tentoonstelling ‘Voorwerpen met een verleden’ georganiseerd. Deze toont met name attributen die herkenbaar zijn voor de joodse cultuur en voorwerpen waarvan de sporen van de Tweede Wereldoorlog duidelijk afleesbaar zijn. De objecten komen uit de eigen collectie van het museum.

All Rights Reserved